DH-urili noastre

Mihaieros

Member
În timpul celui de-al doilea război mondial, armata germana a avut nevoie de un număr mare de ceasuri și s-a orientat către o gamă largă de producători de ceasuri elvețieni pentru a le furniza.
Nu stiu daca a fost găsită vreo specificație oficială referitoare la aceste ceasuri (poate ne ajuta colegii cu mult mai multa experienta) am vazut in general pentru aceste ceasuri probabil se cereau să fie rezistente la apă cu capac pe filet cu 6 indentări - pentru a permite utilizarea unui instrument standard pentru a deschide capacul carcasei; Ansele de obicei sudate, semn ca se foloseau curele de piele care treceau pe sub capac; cadranele erau obligatorii să fie negre (mai putin cele pentru KM Kriegs Marine care erau albe) cu cifre arabe fosforescente; si cu aratatoare, la fel, fosforescente. Secundarul de obicei la ora șase. Evident, mecanismul (au fost diferite variante, dar unele mai des intalnite cum ar fi AS 1130) trebuia sa fie prevazut cu protectie (la axul balans) împotriva șocului.

Am citit undeva ca aceste ceasuri au inceput sa fie furnizate incepand cu 1942. Vreme la care Germania deja arata arata suficienta putere sa comande ce vrea de unde vrea. Si asta probabil pentru ca furnizorii germani erau deja nu mai faceau fata cererii...
Cand s-or fi oprit comenzile... nu stiu... probabil odata cu capitularea Germaniei sau un pic inainte de asta.

Acum.. nu mi-e foarte clar daca marcajele D...H (care probabil permitea evidenta in registre specializate - stim cat de meticulosi erau germanii din acest punct de vedere) se refera la Deutsche Heer (armata germană) sau pentru Dienstuhr Heer (Ceas oficial al armatei)... Dar in afara de aceste marcaje mai putem gasi marcaje cu D, DU sau DIH.

N-as vrea sa ma umplu prea mult de ridicol cu aceasta postare, pentru ca, recunosc, nu am foarte multe cunostinte in acest domeniu... si nu am nici biblia lu' Knirim care sa ma acopere, dar mi-ar place sa aflu mai multe.

Ar fi interesant sa aflam o lista de producatori. Eu stiu doar citiva: Revue Sport, Mimo, Helios, Helvetia, Grana, Silvana, Alpina, Glicine, Mulco, Siegerin (KM) ... cam astea le-am vazut pe la noi... dar o lista mai completa se poate vedea aici: https://german242.com/en/dh-d-du-german-military-watch-archive/

Eu nu am prea multe ceasuri militare germane... le vedeti mai jos (va rog nu comentati starea lor... asa le-am gasit). Dar ce am observat este ca mai toate au carcasele foarte uzate... semn ca soldatul german "murea cu ceasul la mana" sau ca, dupa ce a fost neamtu'; luat prizionier, soldatul sovietic murea cu ceasul neamtului la mana...
Am vazut reconditionari de carcasa (recromare) care mai mult au stricat geometria ceasului...

Deci - subiect deschis - hai sa vedem ce fel de ceasuri militare germane avem prin colectie.

20200617_145839.jpg
20200617_145911.jpg

Ultima editare:

Alexvintage

New member
Cateva precizari:
Importul de ceasuri militare din Elvetia a inceput prin anii 1938-1939. In 1942 s-a trecut doar de la designul vechi (ceasurile 3,4 si 5 din poza de sus) la cel nou (ceasurile 1 si 2).
Curelele erau din piele din 2 bucati si se fixau cu un nit metalic.
Marcajele semnificau : D: aviatie, D....H: armata terestra, KM: marina de razboi, DU: administratie iar DI...H e o legenda. Cele cateva DI..H cunoscute nu permit o interpretare univoca.
Uzura accentuata a multor ceasuri militare se datoraza atat faptului ca ceasurile erau foarte robuste putand fi purtate decenii la rand cat si precaritatii economice din europa de est, achizitia unui ceas nou reprezentand in anii 50-60 un efort financiar semnificativ.

Alexvintage

New member
Am vrut sa postez cateva ceasuri D, D..H si DU dar fisierele sunt prea mari. Neavand chef sa le postez cu taraita renunt.

Daca tot dicutam despre ceasurile militare germane este obligatoriu sa pomenim si de:
- ceasurile de captura; cele mai cunoscute fiind cele frantuzesti (Etanche) respectiv cele olandeze (Era, Titus si Universal Geneve)
si
- ceasurile de productie proprie care datorita multitudinii de producatori si lipsei marcajelor, inca nu sunt cunoscute in totalitate

Mihaieros

Member
Am vrut sa postez cateva ceasuri D, D..H si DU dar fisierele sunt prea mari. Neavand chef sa le postez cu taraita renunt.

Daca tot dicutam despre ceasurile militare germane este obligatoriu sa pomenim si de:
- ceasurile de captura; cele mai cunoscute fiind cele frantuzesti (Etanche) respectiv cele olandeze (Era, Titus si Universal Geneve)
si
- ceasurile de productie proprie care datorita multitudinii de producatori si lipsei marcajelor, inca nu sunt cunoscute in totalitate
O idee buna ce merita un topic separat.
Cred ca am in colectie un Etanche ...

timetwister

Administrator
Membru personal
Din ce-mi amintesc, ceasurile de captura au fost si ele marcate cu insemne specifice, uneori si peste cele deja existente.
Asteptam poze si detalii despre ceasurile de captura. Din cate retin, dimensiunle "Etanche"-urilor erau modeste.

Prezint si eu un Longines DH.

IMG_4356.JPG

Sus