OMEGA in Vechiul Regat - J. Marcon, R. Valcea si o intrebare

timetwister

Administrator
Membru personal
Pe la inceputul lui 2019, am vazut la vanzare, undeva in Germania un Omega de buzunar in argint cu niste marcaje ce nu le mai vazusem.
Mai exact, pe cadran, numele negustorului - J. Marcon si R. Valcea. Dintr-o teribila greseala, am pierdut pozele cu ceasul si contactul cu vanzatorul, insa mai tarziu, mi-am adus aminte numele negustorului, si la o cautare, am gasit un altul, pe "Todocoleccion", platforma de vanzari din Spania.

Pentru ca nu cunosc alt exemplar care sa ateste existenta lui, atasez pentru posteritate si cateva poze din anunt.

JMARCON2.JPG


JMARCON4.jpg


JMARCON5.jpg


JMARCON6.jpg


JMARCON3.jpg


Dupa seria carcasei, ce incepe cu 4 milioane, ceasul se plaseaza undeva in a doua jumatate a primului deceniu din secolul XX (ca. 1907-1910).
Mecanismul, desi pozele sunt slabe, este un calibru 20" LOB (15 rubine).

Spre rusinea mea, nu am reusit sa iau urma lui J. Marcon nicicum. La Arhivele Statului, ori in lucrari cunoscute, nicio indexare. Dupa nume, nu pare sa fi fost de prin partile locului, insa ca in multe alte cazuri (vezi: Anghel Saligny), este posibil ca familia lui sa fi prins radacini aici, ori sa se fi stabilit in zona Ramnicului, cu acest mestesug.
Cred insa ca "sederea" lui in aceste locuri nu a fost de scurta durata, deoarece am gasit un anunt, ce-i drept, fara poze, ce descrie un ceas CFR semnat - Horlogerie, Bijouterie & Optica - J. Marcon, R. Valcea. Deci, cel mai probabil, il gasim in acelasi loc si dupa 1910.

Antic shop.JPG

Credit: Antic-shop.ro

Ramane consemnat faptul ca avem aceasta < noua > consignatie in Oltenia, ce comercializa ceasuri Omega. Tinand cont de contexul economic si social din epoca, imi vine greu a crede ca J. Marcon ar fi fost importator, ci mai cu seama aceste furnituri personalizate, erau parte din comanda adevaratului importator (posibil Mendel si Fii).

Ca sa fie si mai frumos, mi-am adus aminte de un "testimonial" dintr-un catalog apartinand Ceasornicarieri "Coltei", pe care l-am vazut prezentat de @cumanul pe TCR in 2011, si care dateaza cam din aceeasi perioada cu ceasul Omega - Marcon.
Redau si aici imaginea.

Omega - Coltei.JPG

Credit: Catalin Buzdugan

Textul aminteste de calitatea ceasurilor Omega, insa mai interesant este semnatarul. Presupunand ca testimonialul este real (nu ca in zilele noastre), domnul Demetrescu, invatator in comuna Zatreni, jud. Valcea, trimite o scrisoare de multumire Ceasornicariei "Coltei", pentru ceasul primit (interesant de deslusit cum s-a desfasurat aceasta comanda).
Poate ca astazi, Zatreni pare un loc uitat de lume, insa va asigur ca are un loc aparte in istoria Olteniei si Tarii Romanesti, ca mai toata valea Oltetului. Cateva referinte aici si aici.
Petrecandu-mi o buna bucata din copilarie prin locurile acelea, nu pot sa nu observ ca domnul Demetrescu a ales Ceasornicaria "Coltei", desi avea mai la indemana pravalia lui Mendel (Craiova) sau pravalia lui Marcon (Ramnicu Valcea). Iar daca ne gandim la infrastructura din Vechiului Regat, un voiaj de la Zatreni la Bucuresti era un adevarat tur de forta.

Vechiul Regat.JPG

Vechiul Regat (1878-1913): Zatreni cu albastru, NE - Valcea cu rosu, SE - Bucuresti, cu rosu, usor mai la Sud, Craiova

Dar cel mai probabil, asta s-a si intamplat, caci nu ar fi batut nimeni atata drum in acele vremuri, fie si sa-si viziteze - sa zicem - un copil la studii, fara sa se intoarca din capitala, macar cu un suvenir sau cu o comanda, cu care sa se fuduleasca (una dintre placerile epocii, caci in provinciile Regatului, si in special in familiile de boieri, obiceiurile si portul oriental, inca nu disparusera).

Insa, uitandu-ma la cum s-a cladit Romania sub Cuza ori in cele 4 decenii sub Carol I, ramane si acum un mister felul in care aceasta breasla s-a organizat si instruit, si a reusit sa asigure furnituri si obiecte de orologerie de import (uneori de mare finete) pe aceasta piata. Ma gandesc la canalele de comunicare si distributie in primul rand. La timpul intre comanda si livrare. La modalitati efective de plata, etc.
 
Sus